Siri Hustvedt - Amit szerettem


"A hazugságoknak mindig két rétegük van:amit kimond az ember, együtt él azzal, amit nem mondott ki, de kimondhatott volna."

Korábban nem ismertem az írónő munkásságát, bevallom, a nevét sem ismertem. A Libri honlapján böngésztem az e-könyveket, akkor olvastam a fülszöveget. És arra gondoltam, ez a könyv nekem nagyon kell. Most már nem egészen ezt gondolom. Illetve..saját magamnak is nagyon nehéz megfogalmaznom, hogy mit is gondolok. Elég ambivalens a történet, az érzéseim is azok a könyvvel kapcsolatban.

Gyakorlatilag két család története, a művészvilág köntösében; a családfők között kialakuló barátság is a művészetből indul ki. Bill alkotó, a visszaemlékező, Leo pedig művészettörténetet tanít. Barátok lesznek, majd egymás felett laknak ugyanabban a házban, apák is nagyjából egyszerre lesznek, nem meglepő módon fiaik között is szoros barátság alakul ki. Látszólag idilli a környezet, ám lassan mindkét család élete fordulatot vesz, az egyikébe egy másik szerelem férkőzik, a másikat pedig egy szörnyű tragédia változtatja meg..

Bizonyos értelemben ez a tragédia, a családok felbomlása szépen lassan egy másik, megoldhatatlannak tűnő nehézséget ró a két családra:Mark apja nyomdokait követi a maga sajátos módján, azonban a művészvilág rosszabbik oldala ragadja őt magával. Barátságot köt egy kétes hírű művésszel, Giles-szal, aki belerántja őt a különös éjszakai "összejövetelek", az elvont művészek, kábítószeresek világába..Mark még lopásra is vetemedik, egyre mélyebbre süllyed a gödörben, ahonnan  félő, hogy nem lesz már visszaút.. 

A történet egy ideig nagyon szép folyamban halad, öröm olvasni a sorokat. Kellemesen csordogál a cselekmény, megismerjük a két család egymáshoz fűződő kapcsolatát, alapos betekintést kapunk a két férfin keresztül a művészetbe - bár megjegyzem, Hustvedt nem tud olyan "szépen" írni a művészetről, mint pl. Chaim Potok A nevem Asher Levben -. Az egésznek olyan kellemesen édes-bús hangulata van, mint a Bádogembernek. Aztán egy ponton iszonyatosan leül a cselekmény, letargikus szenvedésbe csap át az egész.

Giles megjelenésével az egész sztoriból egy Lolita-szagú borzalom lesz:Mark , még annál is jobban elzüllik, mint ahogy kamaszként kezdte, kábítószerezik, lop, megszökik otthonról, még egy gyilkosság gyanújába is keveredik. Leo mindent megtesz, hogy megmentse a fiút, akit sajátjaként szeret..

Alapvetően egy szép történet ez a barátságról, összetartásról, elköteleződésről, gyászról. Nagyon sokrétű, hiszen mindegyik történetszál kitehetne egy-egy önálló könyvet. Találni benne sok olyan momentumot, amiért nagyon érdemes megismerkedni ezzel a regénnyel, de én kifejezetten senkinek nem ajánlanám jó szívvel. Mindenki saját magának kell, hogy felfedezze. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Könyvvel él az ember.. Blog Design by Ipietoon