Lauren Graham - Gyorsan elhadarom


"...az élet nem ilyen szájbarágós, és nem akkor kapjuk meg, amire vágyunk, amikor vágyunk rá, különben nem is élet lenne, hanem italautomata"

Nagyon szerettem ezt a mondatot, meg úgy általában az egész könyvet. A gondolat első felére kitérek később, a másodiknak nagyon prózai az indoka:megrögzött Szívek szállodája-rajongó vagyok - még mindig -. :) Bármilyen bárgyú is a magyar címe, egy nagyon klassz kis sorozat ez, nyugodt szívvel merem állítani, hogy bárkit kikapcsol, korra és nemre való tekintet nélkül. És mivel számomra Lorelai a valaha volt egyik legjobban kitalált filmes karakter, nem volt kérdés, hogy elolvasom a könyvet.

És az sem meglepő, hogy ezeket hallgattam olvasás közben :)


Végig érződik az íráson, hogy Lauren maga is imádta ezt a karaktert, eggyé vált Lorelaijal, mintha ASP kifejezetten neki, róla írta volna meg a szerepet. Végig bájos és humoros, olyan mint a sorozat első 7 évada, számtalan igazi, "lorelaios" poén tarkítja a szöveget. Pörgősek a mondatok, a történetvezetés kicsit itt-ott csapongó, de jól követhető. Jó volt olvasni egy kicsit Laurenről, hogy mit gondol az életéről, a karrierjéről, Hollywoodról, az emberekről, akik a szakmában körülveszik őt - főleg a kollégákról -. Amit a legjobban szerettem, az, hogy nem felejtette el, hogy ő is a nulláról indult, de nem szégyellte a munkát, ha az kellett az életben maradáshoz.

Imádtam azt, ahogy a szerepeiről ír, azokról az emberekről, akik a partnerei voltak, akik bármilyen formában segítették. Imádtam azt, hogy a maga szarkasztikus humorával ki mer mondani dolgokat, amiket mások nem - gondolok itt a diéta-mániára, a botoxolásra, vagy éppen arra, hogyan alakul egy színésznő karrierje a kora előrehaladtával -. Itt jegyzem meg azért nagyon halkan, hogy elnézve az arcát AYITL-ban, nem esküszöm meg rá, hogy tényleg a méltósággal öregedés híve, és nem figyelt be egy kis botox...vagy csak szerintem olyan gumiszerű? :)

A szöveg felépítettségén persze érződik, hogy nem "profi" író munkája ez az életrajz, de talán pont ettől is olyan élvezhető. És egy kicsit ez a gyengesége is:akadnak benne egy kicsit aránytalan szakaszok, amik néhány pillanatra unalmassá teszik a könyvet, de ennél nagyobb "hibát" nem tudok felhozni. Kikapcsolt és végig szórakoztatott, Lauren egy igazán őszinte, energiabomba nő, aki csordultig van élettel, szeretettel, humorral és nem utolsó sorban a munkája és a közönsége iránti alázattal.


Nagyon örülök, hogy vannak még Hollywoodban ilyen végtelenül emberi és szerethető színészek, mint Lauren, aki nem a közönség igényeihez formálja a véleményét, az érzéseit, aki nem fél kritikával illetni saját magát - ellenben lefagy, ha mások munkája felett kell ítélkeznie -. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a könyvet, még azoknak is, akik egyébként hozzám hasonlóan nem szeretik az életrajzokat. A rajongóknak pedig abszolút nem fog csalódást okozni, mivel a sorozatról is nagyon sok szó esik benne, Lauren életéből láthatunk olyan fotókat, amiket máshol eddig nem. Igazi felüdülés, amíg ki nem derül, lesz-e folytatás az utolsó négy szó után.. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Könyvvel él az ember.. Blog Design by Ipietoon